Patterson Residence Boise, Idaho

The Patterson Residence was a 2007 collaboration between Sharon Patterson, a sustainable living consultant, and McKibben + Cooper. Ms. Patterson purchased a 1940's era bungalow of less than 600 square feet, and M+C assisted in designing a 700 square foot addition consisting of a bedroom / bathroom suite on each of two levels, with a 2-level deck on the west side, facing the view to downtown and providing shading from summer afternoon sun. The existing bungalow was gutted and renovated into a living room and eat-in kitchen.

The project received a LEED for Homes Gold rating. The existing home is heated only by a wood-burning stove, and the addition is heated only by a radiant slab at the lower level. All cooling will be provided by vertical ventilation through the addition to an exhaust fan at the highest space. Solar panels will be installed to provide hot water for the radiant floor. The addition, which had to be placed to the north of the existing house, includes a large south-facing window where it rises above the roof of the existing house to take advantage of the winter sun. Both main south-facing windows have trellis-shade structures to reduce summer heat gain.

All materials were selected for natural and/or recycled content and zero-VOC. For example, the wall insulation is recycled cotton batts, much of the wood for floors and stairs is reclaimed, and the walls are finished in natural earth plaster.