Juila Davis Centennial Competition Boise, Idaho

McKibben + Cooper Architects, with landscape architect Jensen Belts Associates and artist Ward Hooper, teamed to create the winning design for a new master plan to commemorate the centennial of Julia Davis Park. Goals of the plan were to:

  • Give Julia Davis Park a context in history and commemorate the contributions of the Davis family to the history of Boise
  • Provide a sense of unified design for the park, which is separated into two sections by the Zoo
  • Create functional new spaces and amenities to serve the changing needs of Boise's modern community

The winning scheme includes several key features:

  • A new Grand Plaza that takes advantage of the larger space between the Rose Garden and zoo entrance. Visitors approach the plaza through a symbolic orchard that recalls the apple orchards on the Davis farm at the turn of the 20th century
  • New park structures that include two new picnic shelters and restroom facilities. The structures are designed to evoke natural elements constructed in steel and wood.
  • A history walk along the Boise River that includes a Timeline of the Davis family and its life on this key piece of land in the heart of Boise. The timeline elements are portrayed on enamel plaques incorporated into benches along the river
  • A new promenade that skirts the perimeter of the Zoo to tie the two sides of the park together